Bakım yönetim sistemi ile dijital dönem başlıyor

Bakım yönetim sistemi ile dijital dönem başlıyor

02.03.2021

Yatağan Termik Enerji A.Ş., Çatalağzı Termik Santral A.Ş., Entek A.Ş. de bakıma ihtiyacı olan sistemlerin, ekipmanların belirlenip bakımının yapılması için “Bakım Yönetim Sistemi” oluşturuldu. Yatağan, ÇATES, Entek için de yeni bir sistem olan ve geniş bir uygulama alanına sahip “Bakım Yönetim Sistemi’nin” detaylarını Yatağan Termik Enerji A.Ş. Santral Direktörü Oğuzhan Yıldız ile konuştuk.

2021 yılının şubat ayında uygulanmaya başlanan “Bakım Yönetim Sistemi’ni”, “benim en büyük hayalimdi” diye tanımlayan Yıldız, bu sistem ile bakımı ve yönetimi dijitalleştirdiklerinden bahsederek sistem hakkında bilgi verdi; “Bakım yönetim sistemi ile öncelikle işletmelerimizde bakıma ihtiyacı olan sistemlerin, ekipmanların kontrolünü yapıyoruz. Harcanacak malzeme, çalışacak kişi sayısı, kaç kişi ne kadar süre çalıştı orada onun bilgisine dijital veriler ile erişiyoruz. Böylece tasarruf anlamında kendimizi de kontrol etmiş oluyoruz. Bu sisteme ambarı da dahil ederek stok sıkıntısının da önüne geçtik. Stok minimuma düştüğü zaman alarm vererek tedariki de kontrol altına almış olacağız. Yani stoksuz kalmayacağız. Geçmişe dönük her şey özet raporlar halinde görünmüş olacak.” “Bakım Yönetim Sistemi’nin” çalışan personel için de birçok kolaylığı beraberinde getirdiğini söyleyen Yıldız; personelin de her şeyin belirli bir sistemde yürümesinden memnun kaldığını ve çabuk alıştığını belirtti. Yıldız; “bundan sonra da kestirimci bakım ile üretim kaybının önüne geçmeyi planlıyoruz. Yani arıza olmadan müdahale ederek ekipmanları bakıma alıp hem zaman hem de üretim kaybının önüne geçmeyi planlıyoruz.” dedi. “Bakım Yönetim Sistemi’nin” alt yapı çalışmalarında süreci en başından beri titizlikle takip eden Bilgi Teknolojileri Müdürü Abbas Hakan Uğuz; her şeyin dijital ortama taşındığı çağımızda manuel işlemlerin ortadan kalkarak, dijital ortamda kayıt altına alınmasından memnun kaldıklarını ifade etti.

Uğuz konu hakkında; bakım anlamında harcanan malzeme hangi birime harcanmış, onun bütçesi nedir, bu sistem sayesinde onlar otomatik akıyor olacak. Yani uçtan uca bir sistem kurulmuş oluyor. Bakım Yönetim Sistemi ile; bakım üniteleri, malzeme ambarları ve mali işler arasında üçlü bir entegrasyon söz konusu olacak diyebiliriz. İş sağlığı ve güvenliği anlamında da güzel şeyler getirecek. Örneğin, izinsiz kimse gidip bakım yapamayacak. Bölgenin iş izinlerini bu sistemden alacağız. Yani her anlamda kurumumuz için bir kazanç söz konusu olduğunu söyleyebiliriz. Bu sistemin hayata geçmesinde destekleri için Termik Santraller Genel Müdürü Korhan Tiryaki’ye ve proje liderimiz Oğuzhan Bey’e ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Bu sistemin devamı için bilgi teknolojileri olarak her türlü desteğin arkasındayız.” İfadelerine yer verdi.

Yatağan Termik Santrali’nin rehabilitasyon ile tüm sistemlerini otomasyona çevireceklerini belirten Yıldız; “Bakım Yönetim Sistemi projesinde en önemlisi sistemin devamlılığını sağlamak. Bunu da inşallah tüm ekip arkadaşlarımızla başaracağız. Bu sistemin alt yapısını oluşturmadaki desteklerinden dolayı bilgi teknolojilerine ve mali işlere de teşekkür etmek istiyorum” diye ifade etti.