YATAĞAN TERMİK ENERJİ’NİN ARKEOLOJİ YOLCULUĞU

YATAĞAN TERMİK ENERJİ’NİN ARKEOLOJİ YOLCULUĞU

14.12.2021

Yatağan Termik Enerji’nin 2014 yılında özelleşmesiyle birlikte maden araştırmaları kapsamında toprağın üst tabakası alındıktan sonra arkeolojik kazı çalışmalarının rahat bir şekilde yapılabilmesi için de uygun zemin hazırlanıyor.  Gün yüzüne çıkmamış birçok eser 2016 yılından itibaren Yatağan Termik Enerji sahalarında yapılan kurtarma kazısı çalışmaları sonrasında çıkarılarak, gelecek kuşaklarımız için de tarihi bellek oluşumuna katkı sunuyor. Bugüne kadar yapılan kurtarma kazıları sonucu 1877 adet kültür varlığı tarihi eser Yatağan Termik Enerji A.Ş. maden ruhsat sahalarından çıkarılarak Muğla Müzesi’ne kazandırıldı. Muğla Müzesi’nde bulunan “Yatağan Termik Enerji A.Ş. Kazıları Salonu’nun” teşhiri, bu anlamda nitelikli eserlerden oluşan, tarihsel kronolojiye uygun bir şekilde, sadece Yatağan’da sürdürülen kazılardan çıkarılan tarihi eserlerin sergilendiği bir teşhir salonu olarak düzenlenmiştir. 

Bunların dışında Türkiye’de çok az rastlanılan “arkeolojik veri tabanı” ile de yapılan tüm çalışmalar günlük olarak her türlü detayları ile kayıt altına alınıyor.   Muğla Müzesi ve Yatağan Termik Enerji birlikteliği ile oluşturulan bu veri bankası sayesinde, kazılardan çıkan eserler günlük olarak tespit edilip, tüm verilerin geleceğe sağlıklı bir şekilde aktarılması da de sağlanmış oluyor. 

Arkeolojik kazı yolculuğumuza 2017 yılından itibaren eşlik etmeye başlayan Muğla Müze Müdürü Gülnaz Savran ile Yatağan Termik Enerji A.Ş.’nin arkeolojik çalışmalara verdiği katkıları konuştuk. Savran; “Yatağan Termik Enerji’nin milli tarihe, kültürümüze sunduğu katkı yadsınamaz derece ortadadır. Bugüne kadar yapılan kazılardan çıkan eserler eğer kurtarma kazıları yapılmamış olsaydı, hala gün yüzüne çıkmamıştı. Enerji ve madencilik faaliyetlerinin yanı sıra bölgenin tarihi ve kültürel değerlerinin korunması, insanlığın ortak mirası olan eserlerin tahrip edilmeden gün yüzüne çıkarılması noktasındaki katkılarınızdan dolaylı çok teşekkür ediyorum. Kazılardan çıkan bilimsel verilerin de bir kitap haline getirilerek tüm platformlarda okuyucu ile buluşuyor olması bilime de sunulan katkıyı gösteriyor” dedi.  Savran, mevcut projelerin kendisini çok heyecanlandırdığını da dile getirerek; Yatağan Termik Enerji alanlarından çıkan eserlerin bir kısmının da Stratonikeia Antik Kenti’nin içinde yer alan arkeopark alanı içinde sergilendiğini ifade etti. Savran, Yaklaşık 250 metrekare kapalı alan ile 500 metre kare açık alanda müzede sergilenemeyen eserlerin Stratonikeia Antik Kenti’nde sergilendiği bilgisini de verdi.